Despre mine

Fotografia mea
Acest blog este administrat de Raul Constantinescu în speranța unei lumi mai frumoase și mai drepte, mai pline de lumină spirituală și de armonie spre aprofundarea cunoașterii de sine prin promovarea poeziei, literaturii și artei.

duminică, 3 noiembrie 2019

Fișă de scriitor - Raul Constantinescu

vineri, 5 aprilie 2019

Fișă de scriitor - Raul Constantinescu


Pe Raul Constantinescu l-am cunoscut în perioada sa de maximă activitate intelectuală, în anii 1980. Locuia într-un apartament din Hațeg, aproape de râul Galbena, străjuit de plopi susținuți de lumina din Țara Hațegului. M-a șocat biblioteca lui, pasiunea pentru cultura serioasă, atenția acordată creației literare, pasiunea pentru teologie. Acolo am aflat despre Filocalia. La început nu am înțeles, apoi lucrurile au devenit mai clare. Stătea lângă un exemplar al Bibliei, cărțile dominau încăperea. Mi-a citit poeme sale scrise într-un caiet studențesc, mi-a vorbit de folclorul din Țara Hațegului, a explicat cu pasiune drama lui Faust. Am păstrat o legătură solidă în ciuda dramelor din viețile noastre. Ne redescoperim ca iubitori de artă, teologie, natură. Raul Constantinescu este un poet generos, depune efortul de a se deschide spre cei din jur în ciuda dramelor pe care le-a depășit. Iubește Țara Hațegului, scriitorii de aici, marile legende ale lumii…


Raul Constantinescu pseudonimul literar adoptat de Constantin Constantinescu, pentru a evita repetarea prenumelui în nume. Scriitorul s-a născut la 6 august 1944 la Bradu-Argeș, unde    s-au retras părinții din capitala bombardată, la bunicii după mamă, aflați în al doilea refugiu din Cernăuți, după ultimatumul impus României de ocupanții sovietici în anul 1944.
Copilăria și-a petrecut-o în județul Arad, printre oameni obișnuiți, harnici și iubitori de carte, în perioada dură a promovării comunismului în România, a cotelor obligatorii, precum și a colectivizări forțate. A parcurs cursurile Liceului teoretic în Chișineul Crișului. Lecturi profunde la o vârstă fragedă: Homer, Sapho, Ovidiu, Dante, Ronsard, Petrarca, Villon, Eminescu, Bacovia, Minulescu, Ștefan Petică, D. Anghel, Macedonski, Al.Th.Stamatiad, Arghezi, Goga, Poe, Goethe, Byron, Schiller, Pușkin, Lermontov, Lenau, Baudelaire, Rimbaud, Oscar Wilde, Walt Whitman, Cervantes, Shakespeare, Tolstoi, Gogol, Dostoievski, Fielding, Biblia(Eclesiastul, Psalmii, Iov, etc.), Ady Endre, Quasimodo, Blok, Esenin, Federico Garcia Lorca, Pablo Neruda, Nichifor Crainic, Schopenhauer, Smiles, Freud, simboliștii etc.
În aceeași perioadă a început să scrie  primele versuri, departe de literatura proletcultistă promovată în epocă. 
  
Între anii 1962-1967 a urmat cursurile de zi ale Facultății de filologie, secția Limba și literatura română, specialitatea Literatura universală și comparată a UBB - Cluj-Napoca.
A fost profesor de limba și literatura română în Țara Hațegului, la Silvaș, Brazi(Școala Generală cl. I-X - curs de zi și XI-XIII, curs seral, Orlea, Hațeg (Școala Generală nr.1 ”Ovid Densusianu”și la Colegiul Național ”I.C.Brătianu”).
În prezent Raul Constantinescu este pensionar. Un scriitor activ și pasionat.

Debutul: versuri în revista clujeană „STEAUA”, 1966. Colaborări cu versuri originale și traduceri, eseuri și culegeri de folclor la revistele : „Orizont”, „Steaua”, „Tribuna”, „Echinocțiu”, „Familia”, „Ritmuri”, „Cadran”, „Luceafărul”, „Transilvania”, „Brașovul literar și artistic”, „Noi,Tracii”, „Observator”, „ASTRA”, „Columna”, „Arena”, „Opinii culturale”, „Provincia corvina”, „ARHIPELAG”, „Vitralii”, „Reflex”, „Discobolul”, „Sintagme literare”, „POEZIA”, „AGERO” – Stuttgart (format electronic), „OGLINDA LITERARĂ” etc.
Prezent și în antologii literare, (pseudonime literare: Ieronim Holumb, Matei Constantinescu, Constantin Paleologu, Romulus Constantinescu). Redebutul a fost susținut de poetul Ștefan Augustin Doinaș în revista „FAMILIA”, 1969, șapte poezii și apoi altele.
Debutul editorial cu grupajul de poezii Aleatoriu în volumul antologic ”Alpha '85”, publicat de Editura DACIA din Cluj-Napoca în 1985.
Volume de versuri: Aventurare în marele refuz, Dacia- Cluj-Napoca, 2001; Neantia, Ed. Signata, Timișoara,2002; Neviața lumii, Ed. Reflex, Reșița, 2003; Rostirea lui Zalmoxis, EMIA-Deva, 2005; Heralzii tăcerii, Deva, 2007; Periplu prin neant, Editura Tracus Arte, București, 2014 etc. 
  
  
Membru activ și inițiator al Cenaclul literar ”Sarmis” din Hațeg (al cărui membru fondator a fost), în care au activat: Tiberiu Dăioni, Iv Martinovici, Radu Igna, Constantin Stancu, George Ardeleanu, Octavian Tăbăcaru, Constantin Menagache, Ionel Amăriuței, Andrei Caucar, Ion Prodan etc.
Despre poet au scris Cezar Ivănescu, Revista „TRANSILVANIA”, Revista „ARCA”, Amalia Voicu, Emilian Marcu, Aurel Ion Brumaru, Monica Grosu, Iuliu Pârvu, („TRIBUNA”, noiembrie 2014), Virgil Teodorescu, Al. Ruja, Ion Arieșanu, Iv Martinovici, Dumitru Hurubă, Victor Sterom, Valeria Manta Tăicuțu, Eugen Evu, Ioan Evu, Constantin Menagache, Constantin Stancu, Ion Itu, Radu Igna etc.
Cunoscător și promotor al folclorul literar din Țara Hațegului, autor al Antologiei folclorice selective de FOLCLOR LITERAR DIN ȚARA HAȚEGULUI.

  
Raul Constantinescu a colaborat cu Radiodifuziunea română și cu Televiziunea română națională și județeană Deva-Hunedoara. A fost redactor-șef al publicației independentă „ARENA”, revistă de cultură care a apărut la Hațeg în anii 1990. A lansat cu mult curaj opiniile intelectualilor din zonă, precum și articole și scrierile culturale, spirituale, politice și literare ale colaboratorilor. 
  
Om de cultură, cărturar, își dedică timpul redactării și finalizării cărților sale, ultima apărută: Spre Aleph, Sibiu: Editura CronoLogia, 2016.
Volumul a fost premiat la FESTIVALUL CONCURS DE POEZIE RELIGIOASĂ „CREDO”, 2016 (Mănăstirea Lăpușna, 6 august 2016), premiul revistei „Vatra veche”, redactor șef: Nicolae Băciuț.
Raul Constantinescu reține în antologia sa de folclor (în manuscris, la data redactării prezentei): „Folclor literar din Țara Hațegului, axată pe investigare/cercetare, conservare și antologare a bogatei moșteniri folclorice a comunității românești rurale hațegane, rezultat al unei îndelungate perioade de elaborare, se structurează din mai multe secțiuni care se succed sistematic, ordonate tematic, unele conform calendarului nescris ciclic al obiceiurilor și datinilor de peste an ca rituri de trecere, iar altele, după genurile și speciile literare cărora le aparțin”.
Scriitorul concluzionează în lucrarea despre folclor: „…antologia monografică Folclor literar din Țara Hațegului valorifică bogata moștenire literară populară din această străveche vatră de cultură și civilizație românească, prezentând obiceiurile tradiționale de peste an, acordând o atenție specială bogăției și varietății colindelor din satele hațegane, momentele importante din viața omului, relevând accentuarea valorii etice constructive profund umane care le amprentează și care este evidentă și din creațiile poeziei populare lirice și epice bogate, specifice acestui inestimabil areal spiritual cu certă valoare literară, estetică și documentar-istorică” (materialul ne-a fost pus la dispoziție de scriitor).
Poet profund, marcat de faptele importante ale culturii, Raul Constantinescu se evidențiază ca un scriitor serios, stăpân pe viziunea sa, ferm în convingeri, atent cu fenomenele spirituale, sociale, religioase, cu mesaj puternic și original. O analiză a cărților sale dovedește acest lucru.


Sursa bibliografică: Raul Constantinescu, Rev. Online „Confluențe literare”, 01 martie 2015 (format electronic).

*Foto: 1 Raul Constantinescu la o întrunire literară
2. Raul Constantinescu și Aurel Pantea la Salonul Cărții Alba Iulia 2014
3. Coperta cărții despre folclorul literar din Țara Hațegului 


3 comentarii: