Despre mine

Fotografia mea
Acest blog este administrat de Raul Constantinescu în speranța unei lumi mai frumoase și mai drepte, mai pline de lumină spirituală și de armonie spre aprofundarea cunoașterii de sine prin promovarea poeziei, literaturii și artei.

duminică, 10 noiembrie 2019

„Spre Aleph” - Cronica literară; „Înveșnicirea în Unu”, de Alensis de Nobilis


Cronica literară:
Alensis de Nobilis, Înveșnicirea în Unu

„Spre Aleph”, poezie, Raul Constantinescu, Editura CronoLogia, Sibiu, 2016

Ştiind, după atâta amar de ani, de când lucrează cu osârdie la filosofia creaţiilor sale, că poezia fără mister este o marionetă lipsită de viaţă, iată că Raul Constantinescu, poet cu preocupări mistic-revelatorii privind aplicabilitatea decriptării sacrului prin poezie, ne propune spre judecată lumească a opta sa carte de poezie, „Spre Aleph”, un volum care a obținut premiul revistei „Vatra veche” la concursul de poezie religioasă CREDO, Mânăstirea Lăpușna, august, 2016, cu poezii care la prima vedere nu par texte poetice scrise în limba română, ci mai degrabă papirusuri dinainte de naşterea lui Isus, scrise în aramaică, egipteană veche sau chiar idiş.
De la începutul acestei aventuri de lectură poetică, lectorul trebuie să se înarmeze cu linişte, răbdare, atenţie şi înţelegere, lucruri tot mai rare în rândul cititorilor noştri de poezie de azi, ba chiar şi în rândul criticilor, care, de fapt, sunt prea superficiali în faţa marilor idei, ba uneori subdotați şi fără putere de judecată în ceea ce priveşte profunzimea artei poetice.
Raul Constantinescu s-a născut la 6 august 1944 în localitatea Bradu de Sus, județul Argeș. În 1962 a absolvit Liceul Teoretic din Chișineu-Criș, județul Arad, după care urmează Facultatea de Filologie a Universității din Cluj-Napoca, secția Limba și literatura română, fiind licențiat în 1967. Din acest an își desfășoară activitatea ca profesor de limba și literatura română la Școala Generală din  Silvașu de Jos, județul Hunedoara, la școlile din Brazi, Orlea și Hațeg, precum și la Colegiul Național „I. C. Brătianu” din Hațeg.
A debutat cu poezii în revista „Steaua” din Cluj, în anul 1966. A publicat poezii, traduceri, eseuri și culegeri de folclor în revistele Steaua, Tribuna, Orizont, Echinox, Familia, Cadran, Luceafărul, Ritmuri, Transilvania, Astra, Brașovul literar și artistic, Arhipelag, Columna, Arena, Opinii culturale, Provincia Corvina, Vitralii, Reflex, Discobolul, Sintagme literare, Poezia, Oglinda literară,  Algoritm literar,  Semne, Nord Literar etc.
 În prezent este profesor de limba și literatura română, pensionar.
Ajuns la vârsta maturităţii artistice depline, Raul Constantinescu caută o formulă definitorie în poezie, o esenţializare prin care să exprime artistic cel mai bine concepţia sa coagulată în timp, esenţializând în formule poetice scurte, dense, pline de corolare semnificante de idei, sensuri, noţiuni şi imagini.
În cartea de poezie de faţă nu este vorba de o călătorie spre Alep, oraşul sirian devenit emblematic prin peisajele selenare exemplare pentru atrocitatea cu care, în era în care pe Pământ se nasc din ce în ce mai multe genii, războiul, prin bombardamente, face într-o jumătate de oră, din oameni care înainte aveau familii, locuinţe şi rost, nişte sălbăticiuni nevoite să mănânce din gunoaiele acoperite de dărâmături și să se adăpostească de intemperii în tufişuri, ci în cartea noastră de poezie este vorba de evoluţia spirituală a fiinţei până la identificarea cu divinitatea şi contopindu-se cu ea, în Unu.
 Cum accedem spre această identificare până la contopire în sacru? Ne spune chiar poetul în titlul „Spre Aleph”:
„Aleph (pronunţat alef) este prima litera din alfabetul ebraic. Ea nu are un sunet propriu, și de obicei se asociază cu o vocală pentru a deveni sunet. Ea simbolizează Unu, generatorul celorlalte litere şi lucruri. Unu este divinitatea semnificantă prin alăturarea vieţii (sunetului) la tăcere (aleph)”. Aici e cheia înţelegerii titlului şi cărţii de poezie a lui Raul Constantinescu: după întreg ciclul evolutiv al vieţii, omul ajunge să se închidă la capătul acesteia în tăcere (aleph).
Deşi cunoaștem că autorul este un entuziast (declarat) stănescian în studiile sale de înţelegere a marii poezii, observăm în această carte aproape insesizabile urme de influenţă stănesciană; Raul Constantinescu este însă fascinat şi se îndreaptă tot mai vizibil spre culmi de cunoaştere hermetică barbiană, considerând că misterul revelator al cunoaşterii stă închis în simboluri vechi de mii de ani ca apa în piatră şi ca lumina după perdeaua întunericului.
Cu un aer misterios, uşor şovăielnic, conştient că puţini contemporani îi vor înţelege textele sale poetice din această anevoioasă întreprindere lirică, Raul Constantinescu începe să zidească această frumoasă legendă a închiderii în tăcere (aleph) cu o liturghie enigmatică şi plină de vraja vibraţiei vii din cuvinte, amintindu-ne că suntem cuvânt din cuvântul de început:
„ În lumina rugului aprins, înainte, Cuvânt! Prin mine însumi, prin tot ceea ce sunt ori aș putea fi, înainte spre punctul prim etern în care vibrează întregul univers! Punctul originar din care curg și se reîntorc toate celelalte puncte prezente, trecute și viitoare! Prin neguri și vifor, prin șerpării, mlaștini și plăceri/neplăceri, înainte! Mergi tot în avangardă spre Polul Plus, singur, cu gerul și vântul viscolind în gol neaua ființei pe drum spre Aleph... Spre Cuvântul prim de la început, Cuvântul Dumnezeu și Dumnezeu Cuvântul. Nimeni și nimic nu te poate opri, chiar dacă vremelnic s-au găsit mulți afierosiți cari în nemernicia lor de fii ai faptei nesăbuite, profanând sacrul, crezut-au în deșert că pot zăbreli și înlănțui Cuvântul, Rostirea originară.” („Spre  Aleph,  înainte, Cuvânt!”, pag. 12)
Cuvântul rostit, sunetul, magica sa vibraţie se poate desluşi ca un fulger, o auroră boreală, o bătaie de pleoape, un licăr, o întrezărire, chiar în fâșâitul timpului şi luminii, într-o inimă universală în care bat luminile –  cuvinte: „/ Prin ninşi eoni –/ vie singurătate –/ Inima inimilor toate/ lumii de inimi bate/      subiecte predicate –/ pe marea vieţii/ ecou de sirene –/ licăr stânci fulgerate/.” (Inima Inimilor, pag. 15).
Cum spuneam şi mai devreme, Unul, divinitatea este ceva amorf, nemişcat, tăcut, fără căutător/ căutare (viaţă) care, împlinind ciclul, se întoarce în Aleph (tăcere). Urmând firul genezei, cu memoria/ reminiscenţa oului barbian, căutătorul Raul Constantinescu ne zugrăveşte neliniştea căutării sunetului pur, generator al celor văzute și nevăzute, omniprezent şi omnipotent: „ / Aleph! Aleph!/ pe mări de sidef/ te văd, te aud/ limpid nord/sud!/ te ghicesc, te caut/ șuier de flaut;/ de-o viață ascult/ al zilei  tumult –/ floare de jar/ plutind nenufar,/ luminos ecou/ în infinit ou/ rugul aprins –/ ținta/drum/ rostirii scrum.../”.  ( Aleph, pag. 17 ). 
În această căutare (viață) este necesară înflorirea; cum altfel poți capta vibrațiile înalte din Univers fără să ai petale, mâini întinse spre razele de lumină, aripi de zâmbet pe buze? Te deschizi/ înflorești spre zări ca un fluture tăcut spre sfera orbitoare a soarelui: „/ Prin sânge sărat pământ –/ hrană rodnică sub cer,/ veghe-n preasfânt mister,/ luminezi în mine cuvânt;/ vis al ierbii mireasă/ seve-nalță-n surdină/ timpul ce mă înclină/ sub cer ochii ce-și lasă/ halou-n vibrări irizări/ 'nflorindu-mă ninselor zări.../ ” (Înflorire, pag. 29 ). 
Aflăm câteva pagini mai departe că această înflorire este de fapt transfigurarea energiilor cosmice în vibrații celeste aducătoare de frumos prin alchimii mentale, printr-un fel de fuziune de la distanță cu Marele Anonim, care varsă din bogata vistierie a edenului cunoașterii efluvii de revelații ce pătrund între sinapsele marilor inițiați sub formă de fulgere mentale și formule incantatorii:
„/Poezia mea, prieteni,  floare de sânge,/ fulger prin sinapse pulsează/ ritm de seve-n a tâmplei amiază/ pe câmp reavăn albnegruverdgalben,/ [...]/ e floarea muntelui sălbatic pe colți de stâncă neclintită/ sub aprig rece vânt continuu/ floare-de-colț a muzei stea/ înălțată-n strania singurătate de a fi/ de nimeni atinsă,/ [...]”. (Poezia mea, pag. 35).
Putem continua să vă aducem în faţa ochilor şi alte versuri elocvente unei poetici mistice, o poezie ca un templu care se înalță cuvânt cu cuvânt, idee cu idee, vers cu vers, urcând ca „tâlharul” arghezian, furișat și tăcut, spre Aleph, spre o înveşnicire în tăcerea supremă, în Unul platonic, însă va lăsăm plăcerea de a savura fiecare poeziile din această carte revelatoare de profunzimi încifrate în simboluri şi semne pemonitorii.
Aproape stănescian prin formă, barbian prin fond, însă fără a fi tributar celor doi, Raul Constantinescu a reuşit să esenţializeze poezia sa într-o alcătuire cu aspect hermetic la suprafaţă, însă din când în când dulce (când autorul face concesii) ca un fruct crescut pe secetă, într-o zona aridă ( a filosofiei cu aer rarefiat), între spini, ţepii, ghimpii protectori şi veşnic ascuţiţi ai interogaţiilor de sine.
Încheiem această scurtă trecere în revistă a călătoriei spre tăcere cu observaţia că într-o lume care nu îşi mai cunoaşte limitele (la plăcinte înainte) la dorinţe, şi mai puţin la transpirat în construirea valorilor, Raul Constantinescu lucrează sârguincios, conştient că drumul poetului nu se sfârşeşte niciodată aici, ci doar când timpul îl va învălui în marea sa tăcere din Aleph.

București, 2017                                                                                                          Alensis De Nobilis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu