Despre mine

Fotografia mea
Acest blog este administrat de Raul Constantinescu în speranța unei lumi mai frumoase și mai drepte, mai pline de lumină spirituală și de armonie spre aprofundarea cunoașterii de sine prin promovarea poeziei, literaturii și artei.

luni, 6 ianuarie 2020

5 ore
Dan Grădinaru
METODE DE JEFUIRE PE TIMPUL FANARIOȚILOR (I). JAFUL PE FAȚĂ. Florin Marinescu, în studiul genealogic despre familia Moruzi din Trapezunt, contabilizează câteva dintre metodele ”pe față” ale lui Alexandru Moruzi de a face rost de bani. Chiar la începutul primei domnii (1793 – 1796) ordonă să fie strânsă suma de 120.000 lei, închiriază vămile și salinele pentru 54.000 lei plus impozitele pe oi, porci și stupi pentru 250.000 lei. Cumpără ieftin cereale din Banat, Bosnia etc și le revinde la prețuri nerușinate pe timp de secetă și foamete. Construiește o manufactură de hârtie pe râul Sabar și o vinde Mitropoliei ”la un preț mult superior față de cel plătit la construirea acesteia” șamd.
Constantin Hangerli (domn de la 6 ianuarie 1798 până în 18 februarie 1799, când e omorât de turci la București), care fusese medicul personal al mamei sultanului (așa obținuse tronul), se arată de la început pus pe luat pieile de pe om, punând o ”angarea”, numită în popor ”căldarea lui Hangerliu” (Zilot), ca fiind chipurile pentru ”ascheriii ce se-adună la Diu (Vidin, n.n.)” (tot Zilot), pe care, înaintea protestului general și a amenințărilor cu Poarta, o retrage. Dar în 4 iulie nu mai ține cont de nimic și dublează dijmăritul, oieritul și tutunăritul, în zilele următoare pune la dajdie mica boierime sătească. În decembrie vine la rând goștina (văcăritul). Din 12 decembrie există însemnarea lui Șerban Andronescu: ”au scos văcăritul, câte doi lei și câte un leu de vacă și s-au întâmplat asupra locuitorilor trei bătăi de o dată: iarnă grea, văcărit, haraciul (către turci, n.n.) 3 lei și de lude (om, n.n.) câte 6 piei de iepure, toate pentru păcatele noastre, rânduite spre a ne pocăi” (Andronești, p. 42). De la Dionisie Eclesiarhul deținem o relatare dramatică a colectării de bani - știam cum arată de la Filimon, în ”Ciocoii vechi și noi”, când învățam la liceu, și mi se părea o invenție a romancierului: ”Iar slujbașii închidea oameni și muieri prin coșeri și-i îneca cu fumuri de gunoi și cu ardei îi afuma și-i ținea închiși zioa și noaptea flămânzi să dea bani. Pe alții-i lega cu mâinile îndărăt și cu spatele de garduri și-i bătea cu bicele, pre alții legați îi băga cu picerele în zăpada geroasă, așa chinuia pe creștini” (date și citatul din Dionisie în C.C. Giurescu).
FOTO Alexandru Moruzi (stâga), Hangerli (dreapta)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu