Despre mine

Fotografia mea
Acest blog este administrat de Raul Constantinescu în speranța unei lumi mai frumoase și mai drepte, mai pline de lumină spirituală și de armonie spre aprofundarea cunoașterii de sine prin promovarea poeziei, literaturii și artei.

sâmbătă, 25 ianuarie 2020

MISTERELE CUVINTELOR/ Minimalismul pe intelesul tuturor - Alexandru Ciolan

...
13.01.2010, 14:51 402
Minimalista este orice expresie artistica redusala esenta. Dincolo de aceasta folosire generica (pentru sensurilelui "minimalist" din limbajul colocvial actual trimitem laarticolul d-nei Rodia Zafiu din România literara 48/2007) si,uneori, incorecta, minimalismul, cunoscut si sub numele de "artaminimala", "reductivism" sau "arta ABC", este o miscare artisticade la sfârsitul anilor '60 si inceputul anilor '70 ai secoluluitrecut, nascuta in Statele Unite ca reactie la expresionismul pecare il acuza de subiectivism agresiv si de atentie exagerataacordata formei - prea multe culori si prea violente, prea multelinii si unghiuri prea ascutite. "Less is more" ("Mai putininseamna mai mult") este aforismul (datorat lui Ludwig Mies van derRohe, 1886-1969) care sintetizeaza perfect filozofia subiacentaartei minimale.
Mies van der Rohe, nascut si format in Germania,a primit in 1929 comanda de a realiza pavilionul national alGermaniei la Expozitia Internationala de la Barcelona. Rezultatul,una dintre creatiile cele mai inovatoare din istoria arhitecturii(vezi foto 1), prin simplitatea si eleganta liniilor, a constituitprincipalul punct de atractie al Expozitiei. Salonul de protocol alPavilionului gazduia doua obiecte de mobilier care au devenitemblematice pentru designul modern: scaunul si taburetul Barcelona(scaunele erau rezervate pentru familia regala spaniola, iartaburetele pentru oaspetii ei, si scaunele, si taburetele fiind dinpiele naturala cusuta de mâna si cu picioare cromate in forma defoarfece - vezi foto 2). Linia de mobila Barcelona se produce si sevinde si astazi (pentru cine are suficienti bani ca sa si-opermita). Stabilit in Statele Unite spre sfârsitul anilor '30, MiesVan der Rohe a construit, printre multe altele, in Chicago cladireaInstitutului Tehnologic din Illinois (vezi foto 3) (ca sa acceptepostul de decan al scolii de Arhitectura a cerut sa i se permita saredeseneze orasul universitar) si, la New York, blocul Seagram(foto 4), celebru pentru ca propunea un "perete-cortina", o fatadade sticla fara rol structural, care imbraca edificiul ca opelerina. (Pentru a ne descarca naduful, comparati, daca suportacomparatie, blocul Seagram din Manhattan cu "borcanul de muraturi"din Piata Charles de Gaulle, un monument de nesimtire corporatistacare sfideaza cladirile cochete din jur... Culmea e ca neam-prostiaa primit si un premiu al Uniunii Arhitectilor!)
Alt aforism legat de miscarea minimalista este"Doing more with less", "Sa faci mai mult cu mai putin", rostit dedesignerul, arhitectul si inventatorul Richard Buckminster Fuller(1895-1983), care a ajuns la frumusetea esentelor mai mult pe caleinginereasca decât estetica. Numele lui ramâne legat de "domulgeodezic", construit din poligoane regulate (triunghiuri,hexagoane) circumscrise unei sfere (vezi foto 5, Pavilionul SUA laExpozitia din 1967, actualmente Muzeul Biosferei dinMontreal).
Termenul "minimalism" a fost folosit pentruprima data in 1929, intr-un catalog new-yorkez de expozitie, decatre David Burliuk (1882-1967), pictor, creator, in tinereteamoscovita, alaturi de fratele sau Nikolai si de poetul Maiakovski,al futurismului rus. Cuvântul a ramas uitat in catalogul acela pânain anii '60, când a fost scuturat de praf si adoptat de noulcurent, preocupat de economia extrema a mijloacelor artistice,reducând obiectul artistic la o abstractiune geometrica. DanFlavin, Carl Andre, Ellsworth Kelly, Donald Judd (vezi foto 6, 7,8, 9) sunt cei mai cunoscuti artisti minimalisti. Americani, darcontinuatori ai traditiei europeane.
Exemplificari si datari pentru sensurile sicuvintele noi din acest articol veti gasi in editia a treia a DCR(Dictionarul de Cuvinte Recente), aflat in pregatire la EdituraLogos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu