Despre mine

Fotografia mea
Acest blog este administrat de Raul Constantinescu în speranța unei lumi mai frumoase și mai drepte, mai pline de lumină spirituală și de armonie spre aprofundarea cunoașterii de sine prin promovarea poeziei, literaturii și artei.

duminică, 5 ianuarie 2020

Academicianul Nicolae Breban și-a lansat la Poesis cel mai recent roman, intitulat ”Frica”

Într-o sală arhiplină, la Centrul Multicultural ”Poesis” academicianul Nicolae Breban și-a lansat cartea „Frica”, Editura Tracus Arte, 2018, cu 767 pagini. A fost o mare sărbătoare, sătmărenii l-au avut în mijlocul lor pe cel mai mare prozator în viață, Nicolae Breban. El a răspuns cu plăcere invitației de a veni la Satu Mare, întotdeauna a fost alături de sătmăreni.
În calitate de gazdă, Dumitru Păcuraru a făcut prezentările. Din prezidiu a făcut parte dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” din Baia Mare, dr. George Vulturescu, poet, și Gheorghe Pârja, scriitor. Dumitru Păcuraru i-a urat academicianului și tuturor celor prezenți un bine ați venit la cea mai importantă activitate literară, la lansarea unui roman, poate al celui mai mare romancier în viață al României, fiind prezenți la un eveniment de excepție.
Luând cuvântul dr. Teodor Ardelean a spus că vestea invitației la Satu Mare l-a luat cu emoție. Personal s-a bucurat să fie alături de  academicianul Nicolae Breban. Nimic nu te bucură mai mult decât apropierea cărții și a oamenilor care le fac, scriitorii. Personal i-a înmânat oaspetelui cartea  ”100 de ani de la Marea Unire, 100 de personalități maramureșene care au făcut istorie”, editată de Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu”, director dr. Teodor Ardelean și Academia Română, Centrul de Cercetare și Documentare Baia Mare.
Academicianul Nicolae Breban a spus că aici în Ardeal, cu toții trăim într-o frăție și i-a mulțumit lui Nicolae Breban, ”că sunteți vertical și limpede la memorie”.
Dr. George Vulturescu, în numele sătmărenilor, i-a mulțumit lui Nicolae Breban că a fost azi în mijlocul lor. A fost alături de noi întotdeauna, ne-a onorat și cu ocazia primirii premiilor. Sărbătorim acest eveniment cu un nou număr al revistei ”Poesis”. Apoi a vorbit despre cartea care s-a lansat astăzi ”Frica”, de 767 de pagini, care îngemânează tot: politica, istoria, economia.
Scriitorul Gheorghe Pârja s-a numărat printre cei care au colaborat de la bun început cu Nicolae Breban. S-au angajat odată să scrie împreună o carte dar nu au mai scris-o, pentru care mai există timp.
Academicianul Nicolae Breban a vorbit despre familia Breban, cu vechi rădăcini în aceste locuri. Atunci când a apărut revista ”Poesis” mulți au spus că nu se va menține, ca revistă de poezie. A trecut de atunci 30 de ani și revista apare și astăzi, este marele merit al lui George Vulturescu, care a strâns în jurul lui poeți de marcă. ”Familia Breban are un instinct de a construi, noi trebuie să construim ca să putem salva acest loc”, a spus academicianul Nicolae Breban. Este legat de Decebal, regele dacilor, prin pământul pe care trăim astăzi, și pe care l-am câștigat de la trei imperii.  Mulțumind pentru invitație, a venit din plăcere în ,,acest loc al sângelui familiei Breban”. Noi astăzi trăim destinul națiunii noastre, personal ar vrea să se facă mai mult pentru români. În lume există milioane de oameni care nu-și cunosc strămoșii, pe noi ne-au ajutat corifeii Școlii Ardelene: Vasile Lucaciu, Iuliu Hosu și alții. Academicianul Nicolae Breban și-a manifestat dorința de a scrie în continuare
Din sală a luat cuvântul prof. univ. dr. Gheorghe Glodeanu, care a mărturisit că este greu să vorbești după academicianul Nicolae Breban. El face parte dintr-o generație de excepție. El are meritul de a fi revigorat fața literaturii române. Nici un alt scriitor nu a prezentat forța de care dă dovadă Nicolae Breban, considerând că doar Liviu Rebreanu a mai avut această forță creatoare. Nicolae Breban știe că nu poate exista roman fără epic, personaj și structură. Romanul lui aduce ceva nou. Insistă pe un personaj principal, dar acordă atenție și personajelor secundare. Deja în anii 60 romanele sale au fost bine primite. Până în prezent a reușit să scoată al 17-lea roman, pentru care l-a felicitat și i-a urat succes pe mai departe.
Din sală s-au mai prezentat poetul Ioan Tipu Sălăjan, care a dat citire unei epigrame, și scriitorul George Terziu, care l-a întrebat pe Nicolae Breban dacă el este cel mai mare prozator, cine sunt ceilalți care îl urmează, la care academicianul a răspuns: pe locul II D.R. Popescu și locul III Augustin Buzura. Sărbătoarea acestei lansări de carte de la Satu Mare s-a încheiat cu acordarea de autografe sătmărenilor.
Prof. Carol C. Koka

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu