Despre mine

Fotografia mea
Acest blog este administrat de Raul Constantinescu în speranța unei lumi mai frumoase și mai drepte, mai pline de lumină spirituală și de armonie spre aprofundarea cunoașterii de sine prin promovarea poeziei, literaturii și artei.

luni, 30 decembrie 2019

29.12.1926 - A murit Rainer Maria Rilke, important poet al liricii moderne, prozator, traducător; cele şase volume de corespondenţă cu personalităţile culturale ale vremii aduc mărturii importante asupra vieţii literare contemporane lui (“Cartea orelor”, “Sonete către Orfeu”) (n.04.12.1875).
Rainer Maria Rilke a urmat, la presiunea parintilor, scoala de cadeti din Sankt Pölten, pe care a abandonat-o din motive de sanatate. Între 1895 si 1896, a studiat literatura, istoria artei si filozofia la Praga si la München. Aici a întâlnit-o, în 1897, pe Lou Andreas-Salomé, fosta prietena a lui Nietzsche si viitoarea discipola a lui Freud, cu care a avut o idila pâna în 1899; dupa despartire, a ramas confidenta poetului pâna la moarte. În casa lui Heinrich Vogeler, care organiza în fiecare duminica saloane literare, a cunoscut-o pe sculptorita Clara Westhoff cu care s-a casatorit în 1901. Întâlnirea cu Tolstoi si cu Rodin, al carui secretar a fost între 1905 si 1906, a exercitat o puternica influenta asupra gândirii sale poetice. A facut numeroase calatorii în Italia, Germania, Rusia, Spania, Africa etc. si a avut o bogata corespondenta cu personalitati marcante ale literaturii si artei europene: A. Rodin, A. Gide, E. Verhaeren, printesa von Thurn und Taxis, Ion Pillat. Opera reprezentativa: Leben und Lieder (Viata si cântece,1894), Das Buch der Bilder (Cartea imaginilor,1902), Die Weise von Liebe und Tod des Cornets Christoph Rilke (Povestea iubirii si mortii stegarului Christoph Rilke, 1904), Das Stundenbuch (Ceaslov, 1905), Neue Gedichte (Poezii noi,1907–1908), Die Aufzeichnungen des Malte Laurids Brigge (Însemnarile lui Malte Laurids Brigge,1910), Duineser Elegien (Elegiile din Duino, 1923), Die Sonette an Orpheus (Sonetele catre Orfeu, 1923).
sursa, internet
„Te rog să ai câtă răbdare poţi pentru a-ţi împăca inima şi încearcă să priveşti dilemele ca pe nişte camere zăvorâte, ca pe nişte cărţi scrise într-o limbă necunoscută.
Nu căuta răspunsurile ce nu ţi-au fost revelate, căci n-ai putea trăi în spiritul lor. Iar ideea este să trăieşti totul. Acum trăieşte-ţi întrebările. Şi poate, într-o zi, cândva, fără chiar a băga de seamă, vei trăi Marele Răspuns”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu