Despre mine

Fotografia mea
Acest blog este administrat de Raul Constantinescu în speranța unei lumi mai frumoase și mai drepte, mai pline de lumină spirituală și de armonie spre aprofundarea cunoașterii de sine prin promovarea poeziei, literaturii și artei.

vineri, 13 decembrie 2019

SE EXISTĂ!!!


Povestiri cu bugetari, instituții despre care nici nu stiați că există


4
Probabil ca sunt foarte putini platitorii de taxe si impozite din judetul Neamt care au habar ca din banii lor este platita si o institutie denumita Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala. Este una dintre cele aproape 30 de institutii numite deconcetrate, pe care le are judetul Neamt, fiecare cu o armata de directori, directorași, șefi, șefuleți, secretare, masini de serviciu, protocoale, schimburi de experienta, etc.
Printre atributiile acestei institutii bugetivore, este si ”prevenirea erorii, fraudei, abuzului şi neglijenţei în sistemul de protecţie socială”. Adica printre altele, AJPIS se ocupa si cu un fel de supervizare a mamutului DGASPC, ca sa nu calce stramb.
Tocmai de aceea, astazi dimineata, in vederea documentarii unui material de presa cu subiect, persoane cu handicap, am interactionat pentru prima data cu bugetivorii de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, de la care aveam nevoie de niste informatii legate de DGASPC Neamt, institutie pe care cel putin teoretic, AJPIS o supravegheaza.
Mai intai am intrat pe site-ul institutiei, unde la rubrica ”lista persoanelor din conducere”, figureaza o singura persoana. O anume Mihaela Alungulesei. Fara niciun indiciu despre cum ar putea fi contactata conducerea, fara nimic altceva. Din rubrica ”structura organizatorica”, aflu ca la AJPIS sunt angajati nu mai putin de 32 de oameni, iar Mihaela Alungulesei are in subordine 3 Compartimente, 2 Servicii, dar si inca doi șefi mai mici.
Informatii de contact nu exista pentru nicunul dintre Compartimente, nici pentru Servicii si nici pentru șefuleți. Functia de purtator de cuvant este ca si inexistenta, pe site nu se pomeneste nimic despre asa ceva.
Gasesc in cele din urma la sectiunea ”Contact”, doua numere de telefon fix. La unul dintre ele suna ocupat continuu, cam 5 minute, probabil ca unul dintre cei 32 angajati avea de rezolvat o problema urgenta de serviciu. La celalt numar de fix, intra un robot care îmi dă de ales între 9 optiuni. Aleg tasta 8, cu optiunea ”secretariat”. Mai astept putin si raspunde o doamna, amabila de altfel, care îmi spune ca daca vreau informatii legate de activitatea institutiei trebuie sa fac o cerere pe legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Cererea ar urma sa ajunga la Bucuresti la sediul central al AJPIS, de unde mi se va raspunde in termenul legal. Asta poate insemna 30 de zile. Îi spun ca nu pot tine documentarea pe loc 30 de zile si intreb daca institutia are purtator de cuvant. De aici, discutia devine absolut halucinanta:
– Este purtator de cuvant, dar nu e. E pe teren, zice vocea de la secretariat
– Bun, dar un numar de telefon are?
– Are, dar e numarul lui personal si nu poate fi deranjat pe numarul lui. Nu pot sa vi-l dau
– Si atunci de ce mai este purtator de cuvant daca nu poate fi contactat, intreb
– Poate fi contactat, dar cand se intoarce
– Si cand se intoarce?
– Pai nu stiu, trebuie sa mai incercati mai tarziu
– Dar cu doamna directoare pot sa vorbesc?
– Da, dar nu e nici dumneaei. Este la Comisie la DGASPC. Nu stiu cand se intoarce
Cam asa arata transparenta in institutiile cu bugete de milioane de euro pe an, cu organigrame cu care ar functiona la capacitate maxima cel putin 5 firme private si cu salarii care de cele mai multe ori trec lejer de 10.000 de lei.
Dupa discutia cu ”Secretariatul” ma gandesc daca cei doi angajati pe bani publici despre care am intrebat eu, chiar erau la serviciu, sau se plictiseau pe undeva asteptand salariul si primele de sarbatori, cu gandul la tichetele de vacanta de anul viitor.
Daca sunt vreo 20 de ”deconcetrate” din astea in fiecare judet, oare cati bani platiti de romani cu sudoarea fruntii se irosesc in fiecare an, in timp ce domenii importante ca sanatatea, educatia, siguranta publica sau infrastructura rutiera sunt la pamant din lipsa de fonduri?
Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a fost înființată în scopul realizării unei administrări unitare a beneficiilor de asistenţă socială şi al evaluării, monitorizării şi controlului în domeniul asistenţei sociale”, scrie pe siteul AJPIS Neamt. Adica e un fel de dublura a DGASPC, dar un pic mai mica, cu doar 32 de angajati. Si cu salarii pe masura. De transparenta nu mai este nevoie.
Ionut CORFU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu