Zeii si mitologia Egiptului Antic
Mitologia Egiptului antic si zeii Egiptului antic sunt unice in lume. In vremurile antice lumea era un loc plin de mister. Tot ce experimentai in jur era necunoscut si infricosator. Zeii egiptenilor antici si zeitele reprezentau aspecte ale naturalului si supranaturalului din imediata apropiere. Aceste reprezentari ii ajutau pe oameni sa inteleaga mai bine lumea.
Zeii si mitologia Egiptului Antic reprezinta un panteon plin de fiinte supranaturale, spirite, demoni, monstri si multe altele. Credinta in viata de apoi si mumificare a transformat zeii egipteni in cele mai populare personaje mitologice.
In vremurile antice lumea era un loc plin de mister. Tot ce experimentai in jur era necunoscut si infricosator. Zeii egiptenilor antici si zeitele reprezentau asepcte ale naturalului si supranaturalului din imediata apropiere. Aceste reprezentari ii ajutau sa inteleaga mai bine lumea.
Demonii erau foarte puternici, mult mai puternici decat fiintele umane, dar nu la fel de puternici precum zeii. De obicei erau nemuritori, puteau fi in mai multe locuri in acelasi timp si puteau afecta lumea pe cai supranaturale. Dar existau limite in puterea lor si nu erau atotcunoscatori. Printre demoni, cea mai importanta figura era Ammut – Devoratorul Mortilor – parte crocodil, parte leoaica, parte hipopotam. Era reprezentat langa talgerul unde inimile erau cantarite la Judecata de Apoi. Aici inimile erau puse in balanta de pana Adevarului. Ea devora inimile celor nedrepti.
Un alt demon important, Apepi (uneori Apophis) era inamicul soarelui in ciclul sau zilnic prin cosmos. Este descris ca un imens sarpe.
Forma fizica luata de zei este antropomorfica, o combinatie de elemente umane si animale. Multe animale erau asociate cu diversi zei. Deasemenea, un animal putea exprima starea unui zeu. Cand era furios putea fi o leoaica feroce, cand era gentila, o pisica. Conventia era descrierea zeilor cu un corp uman si cap de animal. Conventia pentru reprezentarea unui rege era opusa, cap de om spre exemplu, si corp de leu, berbec sau soim, toate animale sacre ale zeilor.
Multe zeitati erau reprezentate numai in forma umana. Cei mai vechi zei sunt reprezentati astfel. Zeul Shu al aerului si Geb al pamantului, zeul fertilitatii Min si zeul mestesugarilor Ptah. Existau si alti zei minori ce imbracau forme grotesti, inclusiv Bes, zeul pitic si Taurt, o zeita ce combina crocodilul si hipopotamul.
Shu era sotul lui Tefnut si tatal lui Nut si Geb. El si sotia sa au fost primii zei creati de Atum. Shu era zeul aerului si luminii soarelui. El reprezenta aerul uscat, iar sotia sa, aerul umed. Era descris purtand o podoaba de cap cu penajm hieroglifa pentru numele sau. El tinea cerul si il separa de pamant. Nu era o divinitate solara, insa era conectat de Ra.
Geb era tatal Osiris, Isis, Seth, si Nephythys. El era un zeu fara cult. Ca zeu al pamantului era asociat cu fertilitatea si se credea ca toate cutremurele sunt rasul lui Geb. El ii tine captivi pe morti prin trupul sau, spun Textele Piramidelor.
Numele sau inseamna “Cel Ascus, de Forma Misterioasa” si este reprezentat adesea cu un o podoaba de penaj debla. Alteori este descris ca un berbec sau gasca. Adevarata sa identitate nu poate fi revelata.
Templul major era Karnak, dar faima sa s-a extins peste granitele Egiptului. Cultul sau s-a intins in Etiopia, Nubia, Libia si Palestina. Chiar si Alexandru cel Mare i-a consultat oracolul.
Anubis conducea decedatii la judecata. Una dintre cele mai importante figuri din mitologia egipteana, Anubis, Zeul-Sacal este zeul Lumii de Apoi si protectorul mortilor.
Anubis, cunoscut si ca Yinepu sau Anpu (c. 3100 – c. 2890 d. Hr.) era legat de inmormantare si viata de apoi a regelui, asa cum este descris in Textele Piramidelor.
Mai tarziu, rolul sau s-a extins. In cele din urma, cultul lui Anubis a fost asimilat in cel al lui Osiris. Acesta era tatal lui si regele lumii subpamantene. Mumificand corpul lui Osiris, Anubis isi confirma rolul. Astfel, devine patronul preotilor care se ocupau de aceasta meserie.
Cultul sau central avea loc in orasul Bubastis in delta. Multe pisici traiau in templul ei si erau mumificate la moarte. Un imens cimitir de pisici mumificate a fost descoperit in aceasta zona.
Piticii sunt proverbiala “cireasa” mitologica. Indiferent de mitologie sau civilizatie ii vei regasi. De la gnomi si dwarfi, la pitici sau hobitii lui Tolkien. Mitologia nordica si irlandeza vorbeste adesea despre micii oameni. Dar cu precadere, un zeu pitic este mult mai interesant.
Numele lui este Bes si este o figura grotesca. Acelasi nume era folosit in Egipt pentru a descrie numeroase zeitati si demoni. Acestea erau Aha. Amam, Hayet, Ihty, Mefdjet, Menew, Segeb, Sobdu si Tetetenu. Toate aveau caracteristici asemanatoare zeului asociat.
Exista si o parte intunecata a lui Hathor. Se credea ca Ra a trimis-o sa pedepseasca rasa umana pentru viclenia si rautatea ei. Insa Hathor a facut atat carnagiu incat Ra, oripilat, a chemat-o inapoi. A inselat-o amestecandu-i prafuri in bere. Amestecut a ametit-o si macelul a incetat.
Horus era adorat in tot Egiptul, dar in mod particular era asociat cu Edfu, vechiul oras Mesen, unde putem gasi templu.
Exista multe povesti despre razboaiele lui cu unchiul Seth, ce i-a ucis tatal si i-a uzurpat tronul. In final, Horus il invinge pe Seth si devine regele Egiptului si stapanul de drept.
Isis este reprezentat cu un tron pe cap si uneori aratata alaptandu-l pe Horus. In aceasta manifestare este cunoscuta ca “Mama Zeului”. Pentru egipteni ea reprezenta idealul de sotie si mama, iubitoare, devotata si atenta.
Cel mai faimos templu al ei este la Philae, desi cultul ei s-a raspandit in toata lumea mediterana si, in timpul perioadei romane, a ajuns pana in nordul Europei. Exista un templu al ei chiar si in Londra.
Se credea ca Khepre este cel care impinge discul soarelui pe cer, la fel cum scarabeii isi imping acele bile pe pamant.
La el se facea apel atunci cand era foamete pentru a creste nivelul inundatiilor Nilului.
El este olarul ce face “roata vietii si a mortii”. Numele Khnum inseamna “a crea”.
Se credea ca zeul Khonsu are abilitatea de a alunga spiritele rele. Ramses al II-lea a trimis o statuie a lui Khonsu la un rege prieten din Siria pentru a-i vindeca fiicele. Templul sau era la Karnak.
Vizirul care se ocupa de Legi era cunoscut dupa titul de Preot al lui Maat.
Ma’at era judecatoare suprema in viata de apoi cu ultimul cuvant de spus. Inima celor decedati era cantarita cu pana sa in Sala celor Doua Adevaruri. Aici, Ammut devora inimile celor vicleni care picau testul.
In timpul celei de-a XII-a dinastii, Montu a fost inlocuit de ridicarea lui Amun, dar a preluat atributele unui adevarat zeu al razboiului cand regii razboinici precum Thutmose al III-lea si Ramses al II-lea s-au identificat cu el.
Ca si Isis si Hathor, Mut juca un rol ca mama divina a regilor. Amuletele sale, ce o descriu alaptand, sunt cateodata confundate cu Isis.
Sub forma vizibila a unui zeu, el coboara in lumea mortilor pentru a le permite regenerarea, si in sfarsit invierea, deoarece orice mort dezvinovatit este un germene al vietii in profunzimile cosmosului, la fel cum este bobul de grau in adancurile pamantului.
Osiris era zeu al vegetatiei si recoltelor. A fost primul rege mitologic al Egiptului si unul dintre cei mai importanti zei. El a adus civilizatia rasei umane. A fost ucis de fratele sau, Seth si a ajuns sa prezideze in lumea de apoi ca judecator al mortilor.
Este descris ca o mumie ce tine insemnele puterii faraonului. Pe cap poarta o coroana alba a Egiptului de Sus flancata de penaje. Alteori poarta coarne de berbec. Pielea sa este albastra, culoarea mortii, neagra, culoarea pamantului fertil, sau verde, reprezentand invierea.
Capul lui Osiris a fost inmormantat la Abydos, locul sau de cult central. In fiecare an, in timpul festivalului inchinat in cinstea sa, se tine o procesiune si o punere in scena a istoriei sale in forma unei religii de mistere.
In fiecare zi Ra calatoreste pe cer in forma soarelui in barca sa solara si, in fiecare noapte, coboara in lumea de jos unde infrange aliatii haosului. Este renascut in fiecare dimineata in forma soarelui ce rasare. Influenta sa la alti zei este atat de puternica inca le-a subsumat multe dintre identitati. Astfel, Amun devine Anum-Ra, Montu devine Montu-Ra si Horus devine Ra-Horakhty. Aten, marele zeu monoteist al faraonului Akenaten era tot o reprezentare a lui Ra, discul solar.
Faraonii egipteni pretindeau ca sunt descendenti ai lui Ra si se numea “Fiul lui Ra”. Cultul sau a fost foarte puternic in perioada Vechiului Regat, cand Templele Soarelui era construite in onoarea lui. Cultul sau central era la Heliopolis, in Cairo.
Horus il va infrange, dar se crede ca batalia lor era o lupta eterna dintre bine si rau. Chiar daca Seth va pierde tronul Egiptului el va continua sa ii tina companie lui Ra. El il insoteste pe Ra in barca lui solara uneori pricinuind furtuni si vreme rea.
Set era venerat de unii, iar cultul sau central era la Naqada.
Thoth este foarte diferit de ceilalti zei. Era la fel de vechi ca zi zeii creatori. Era asociat cu luna, iar uneori purta un disc lunar pe cap. Unul dintre cele mai importante rolluri ale sale era sa inregistreze faptele mortilor la judecata in Cartea Mortilor. Templul sau era la Hermopolis.
Este considerat “Inima lui Ra”. S-a crezut ca provenea din Atlantis si a adus cu sine cunostinte uitate precum aritmetica si scrisul. El este numit si Jehuti, Jehuty, Tahuti, Tehuti, Zehuti, Techu, sau Tetu si avea in atributii magia.
El este mediator intre bine si rau. Deasemenea, Thoth servea ca scrib al zeilor.
Zeii si mitologia Egiptului Antic reprezinta un panteon plin de fiinte supranaturale, spirite, demoni, monstri si multe altele. Credinta in viata de apoi si mumificare a transformat zeii egipteni in cele mai populare personaje mitologice.
Demoni si creaturi supranaturale in Egiptul Antic
In vremurile antice lumea era un loc plin de mister. Tot ce experimentai in jur era necunoscut si infricosator. Zeii egiptenilor antici si zeitele reprezentau asepcte ale naturalului si supranaturalului din imediata apropiere. Aceste reprezentari ii ajutau sa inteleaga mai bine lumea.
Demonii erau foarte puternici, mult mai puternici decat fiintele umane, dar nu la fel de puternici precum zeii. De obicei erau nemuritori, puteau fi in mai multe locuri in acelasi timp si puteau afecta lumea pe cai supranaturale. Dar existau limite in puterea lor si nu erau atotcunoscatori. Printre demoni, cea mai importanta figura era Ammut – Devoratorul Mortilor – parte crocodil, parte leoaica, parte hipopotam. Era reprezentat langa talgerul unde inimile erau cantarite la Judecata de Apoi. Aici inimile erau puse in balanta de pana Adevarului. Ea devora inimile celor nedrepti.
Un alt demon important, Apepi (uneori Apophis) era inamicul soarelui in ciclul sau zilnic prin cosmos. Este descris ca un imens sarpe.
Zeii si zeitele din mitologia egipteana
Cei mai multi zei egipteni reprezentau un aspect principal al lumii. Ra era zeul soarelui, iar Nut era zeita cerului. Caracterele lor nu erau clar definite. Cei mai multi erau binevoitori, dar nu puteai sa te bizui pe favoarea lor. Unii erau rauvoitori. Altii, ca Neith, Sekhmet, si Mut, depindeau de situatie. Seth, cel care si-a ucis fratele Osiris, intruchipa raul in lume.Forma fizica luata de zei este antropomorfica, o combinatie de elemente umane si animale. Multe animale erau asociate cu diversi zei. Deasemenea, un animal putea exprima starea unui zeu. Cand era furios putea fi o leoaica feroce, cand era gentila, o pisica. Conventia era descrierea zeilor cu un corp uman si cap de animal. Conventia pentru reprezentarea unui rege era opusa, cap de om spre exemplu, si corp de leu, berbec sau soim, toate animale sacre ale zeilor.
Multe zeitati erau reprezentate numai in forma umana. Cei mai vechi zei sunt reprezentati astfel. Zeul Shu al aerului si Geb al pamantului, zeul fertilitatii Min si zeul mestesugarilor Ptah. Existau si alti zei minori ce imbracau forme grotesti, inclusiv Bes, zeul pitic si Taurt, o zeita ce combina crocodilul si hipopotamul.
Nut, Shu si Geb, zeii primordiali
Nut era mama lui Osiris, Isis, Seth, si Nephythys. Corpul ei alungit simbolizeaza Cerul. Fiecare membru reprezinta un punct cardinal. Nut inghite soarele ce apune (Ra) in fiecare seara si ii da nastere dimineata urmatoare. Este adesea pictata pe tavanele mormintelor, pe interiorul sarcofagelor si pe tavanele templelor.Shu era sotul lui Tefnut si tatal lui Nut si Geb. El si sotia sa au fost primii zei creati de Atum. Shu era zeul aerului si luminii soarelui. El reprezenta aerul uscat, iar sotia sa, aerul umed. Era descris purtand o podoaba de cap cu penajm hieroglifa pentru numele sau. El tinea cerul si il separa de pamant. Nu era o divinitate solara, insa era conectat de Ra.
Geb era tatal Osiris, Isis, Seth, si Nephythys. El era un zeu fara cult. Ca zeu al pamantului era asociat cu fertilitatea si se credea ca toate cutremurele sunt rasul lui Geb. El ii tine captivi pe morti prin trupul sau, spun Textele Piramidelor.
Amun, zeul Soarelui
Cunoscut si ca Amen, Amun, Ammon, Amun era cel mai important zeu In Theba in Vechiul Regat. Theba ajunge dintr-un sat o adevarata metropola puternica in Regatul de Mijloc si cel Nou. El devine patronul Thebei si al faraonilor. Va fi combinat cu zeul soarelui, Ra, si va deveni Amun-Ra, Regele Zeilor si stapanitor al Eneadei – cei 9 Zei ai Thebei.Numele sau inseamna “Cel Ascus, de Forma Misterioasa” si este reprezentat adesea cu un o podoaba de penaj debla. Alteori este descris ca un berbec sau gasca. Adevarata sa identitate nu poate fi revelata.
Templul major era Karnak, dar faima sa s-a extins peste granitele Egiptului. Cultul sau s-a intins in Etiopia, Nubia, Libia si Palestina. Chiar si Alexandru cel Mare i-a consultat oracolul.
Anubis, lordul mumificarii
Protectorul zeilor, Anubis este reprezentat ca un zeu-sacal sau chiar ca un sacal. Tatal sau este Seth, iar mama Nephythys. Centrul cultului sau este la Cynopolis. Era asociat indeaproape cu mumificarea si protejarea mortilor.Anubis conducea decedatii la judecata. Una dintre cele mai importante figuri din mitologia egipteana, Anubis, Zeul-Sacal este zeul Lumii de Apoi si protectorul mortilor.
Anubis, cunoscut si ca Yinepu sau Anpu (c. 3100 – c. 2890 d. Hr.) era legat de inmormantare si viata de apoi a regelui, asa cum este descris in Textele Piramidelor.
Mai tarziu, rolul sau s-a extins. In cele din urma, cultul lui Anubis a fost asimilat in cel al lui Osiris. Acesta era tatal lui si regele lumii subpamantene. Mumificand corpul lui Osiris, Anubis isi confirma rolul. Astfel, devine patronul preotilor care se ocupau de aceasta meserie.
Bastet, zeita pisica a placerilor
Bastet este descrisa ca o femeie cu un cap de pisica sau chiar ca o pisica. Zeita a fost la origini o leoaica razbunatoare, evoluand apoi intr-o zeita a placerii.Cultul sau central avea loc in orasul Bubastis in delta. Multe pisici traiau in templul ei si erau mumificate la moarte. Un imens cimitir de pisici mumificate a fost descoperit in aceasta zona.
Bes, zeul pitic al muzicii si razboiului
Bes este foarte diferit de restul zeilor, el este reprezentat din fata si nu din profil. Este grotesc, ca un pitic gras cu limba afara. A fost asociat cu zeul petrecerii si divertismentului, dar este considerat si un zeu gardian al nasterilor. Bes alunga demonii noptii si pazea oamenii de animalele periculoase.Piticii sunt proverbiala “cireasa” mitologica. Indiferent de mitologie sau civilizatie ii vei regasi. De la gnomi si dwarfi, la pitici sau hobitii lui Tolkien. Mitologia nordica si irlandeza vorbeste adesea despre micii oameni. Dar cu precadere, un zeu pitic este mult mai interesant.
Numele lui este Bes si este o figura grotesca. Acelasi nume era folosit in Egipt pentru a descrie numeroase zeitati si demoni. Acestea erau Aha. Amam, Hayet, Ihty, Mefdjet, Menew, Segeb, Sobdu si Tetetenu. Toate aveau caracteristici asemanatoare zeului asociat.
Hapi, zeul Nilului
Hapi nu era, asa cum s-ar crede, zeul raului Nil sau personificarea sa, ci zeul inundatiilor sale. Este reprezentat ca un barbat supraponderal cu sani si o podoaba de cap facuta din plante acvatice. Se credea ca traieste in pesteri si cultul sau central era la Aswan.Hathor, zeita iubirii si frumusetii
Hathor era fiica lui Ra si zeita patroana a femeilor, iubirii, frumusetii, placerii si muzicii. Este descrisa de obicei in trei forme: ca o vaca, ca o femeie cu urechi de vaca, ca o femeie purtand o podoaba de cap cu coarnele unei vaci. In ultima manifestare, ea tine discul solar intre coarne. Era consoarta lui Horus, iar numele ei inseamna “Casa lui Horus”. Avea multe temple, cel mai faimos fiind la Dendara.Exista si o parte intunecata a lui Hathor. Se credea ca Ra a trimis-o sa pedepseasca rasa umana pentru viclenia si rautatea ei. Insa Hathor a facut atat carnagiu incat Ra, oripilat, a chemat-o inapoi. A inselat-o amestecandu-i prafuri in bere. Amestecut a ametit-o si macelul a incetat.
Horus, zeul soim
Horus era fiul lui Osirsi si Isis. El era dusmanul raului reprezentat de Seth. Este descris ca un soim sau ca un om cu un cap de soim. Uneori este descris in poala mamei sale. Era zeul cerului si divinul protector al regilor.Horus era adorat in tot Egiptul, dar in mod particular era asociat cu Edfu, vechiul oras Mesen, unde putem gasi templu.
Exista multe povesti despre razboaiele lui cu unchiul Seth, ce i-a ucis tatal si i-a uzurpat tronul. In final, Horus il invinge pe Seth si devine regele Egiptului si stapanul de drept.
Isis, marea zeita si mama a zeilor
Zeita Isis este o figura foarte importanta in lumea antica. Isis este sotia lui Osiris si mama lui Horus. Era asociata cu riturile funerare si se credea ca ea facuse prima mumie din Osiris. Ca si vrajitoare ce il inviase pe Osiris si ii daduse nastere lui Horus, este si cea care da viata, vindecatoare si protectoare a regilor.Isis este reprezentat cu un tron pe cap si uneori aratata alaptandu-l pe Horus. In aceasta manifestare este cunoscuta ca “Mama Zeului”. Pentru egipteni ea reprezenta idealul de sotie si mama, iubitoare, devotata si atenta.
Cel mai faimos templu al ei este la Philae, desi cultul ei s-a raspandit in toata lumea mediterana si, in timpul perioadei romane, a ajuns pana in nordul Europei. Exista un templu al ei chiar si in Londra.
Khepre, zeul scarabeu
Cunoscut si ca Khepri, Khepra, Khepera, Khepre era un zeu creator descris ca un scarabeu sau ca un om cu cap de scarabeu. Egiptenii observasera in trecut cum scarabeii ieseau din bilele de balegar si i-au asociat cu procesul creatiei. Khepre a fost unul dintre primii zei, auto-creat si numele lui inseamna “cel care a luat fiinta”. Atum a luat forma lui in timp ce se ridica din apele haotice ale lui Nun in mitul creatiei.Se credea ca Khepre este cel care impinge discul soarelui pe cer, la fel cum scarabeii isi imping acele bile pe pamant.
Cititi si despre:
Misterele Egiptului
Ce nu stiati despre Egiptul Antic
Regii Scorpioni: adevar sau legenda?
Faraonii negri ai Nubiei
Khnum, zeul berbec
Khnum era asociat cu un om-berbec. Era zeul pragurilor de pe Nil, zeul al ceramicii si zeul creator ce pazea izvorul Nilului. Sanctuarul sau era pe Insula Elephantine, dar cel mai bine pastrat templu era la Esna.La el se facea apel atunci cand era foamete pentru a creste nivelul inundatiilor Nilului.
El este olarul ce face “roata vietii si a mortii”. Numele Khnum inseamna “a crea”.
Khonsu, zeul Lunii
Cunoscut si ca Khons Khensu, Khuns, Khonsu era fiul lui Amun si Mut, si forma triaba din Theba. Era un zeul al lunii si era descris ca un om cu cap de soim ce purta o luna pe post de podoaba de cap. Ca si Thoth, care era si el o zeitate lunara, era uneori descris ca un babuin.Se credea ca zeul Khonsu are abilitatea de a alunga spiritele rele. Ramses al II-lea a trimis o statuie a lui Khonsu la un rege prieten din Siria pentru a-i vindeca fiicele. Templul sau era la Karnak.
Ma’at, zeita dreptatii
Ma’at era zeita dreptatii, a adevarului si justitiei intruchipand idealurile de armonie universala esentiale in lume. Era descrisa ca o femeie ce sta, purtand o podoaba de cap cu pene de strut sau doar pana. Puterea ei misca anotimpurile si ordona miscarea stelelor. Ma’at era patroana justitiei si simbolul eticii in Egiptul Antic.Vizirul care se ocupa de Legi era cunoscut dupa titul de Preot al lui Maat.
Ma’at era judecatoare suprema in viata de apoi cu ultimul cuvant de spus. Inima celor decedati era cantarita cu pana sa in Sala celor Doua Adevaruri. Aici, Ammut devora inimile celor vicleni care picau testul.
Montu, zeul egiptean al razboiului
Montu era un zeu razboinic ce s-a ridicat pana a devenit zeul de stat in timpul celei de-a XI-a dinastii. Era asociat cu regele Montuhotep I (al carui nume insemna “Montu este multumit”). Acest rege a reunit Egipt de Sus si Egiptul de Jos dupa haosul din Prima Perioada Intermediara.In timpul celei de-a XII-a dinastii, Montu a fost inlocuit de ridicarea lui Amun, dar a preluat atributele unui adevarat zeu al razboiului cand regii razboinici precum Thutmose al III-lea si Ramses al II-lea s-au identificat cu el.
Mut, zeita vultur
Mut forma triada din Theba. Era una dintre fiicele lui Ra, sotia lui Amun si mama lui Khonsu. Era zeita vultur si este adesea descrisa ca o femeie cu o rochie lunga si colorata, cu o podoaba de cap cu pene si o coroana dubla. In aspectele sale mai agresive, este portretizata ca o zeita cu cap de leoaica.Ca si Isis si Hathor, Mut juca un rol ca mama divina a regilor. Amuletele sale, ce o descriu alaptand, sunt cateodata confundate cu Isis.
Nephythys, zeita mortilor si a lumii de apoi
Fiica lui Geb si Nut, sora lui Isis, sotia lui Seth si mama lui Anubis, Nephythys este reprezentata ca o femeie cu hieroglifele pentru palat si cos pe cap. Ea este cunoscuta astfel ca “Doamna Palatului”. Nephythys a fost dezgustata de crima lui Seth si si-a ajutat sora, Isis, impotriva propriului sot, Seth. Impreuna cu Isis era protectoarea mortilor. Adesea sunt reprezentate impreuna pe sarcofage cu mainile inaripate. Se pare ca nu a avut niciun templu sau cult central propriu.Osiris, zeul egiptean al mortilor si invierii
Mai intai zeu agrar, simbolizand puterea inepuizabila a vegetatiei; identificat mai apoi cu Soarele, in faza sa nocturna, el simbolizeaza continuitatea nasterilor si renasterilor. Osiris este activitatea vitala universala, fie terestra, fie cereasca.Sub forma vizibila a unui zeu, el coboara in lumea mortilor pentru a le permite regenerarea, si in sfarsit invierea, deoarece orice mort dezvinovatit este un germene al vietii in profunzimile cosmosului, la fel cum este bobul de grau in adancurile pamantului.
Osiris era zeu al vegetatiei si recoltelor. A fost primul rege mitologic al Egiptului si unul dintre cei mai importanti zei. El a adus civilizatia rasei umane. A fost ucis de fratele sau, Seth si a ajuns sa prezideze in lumea de apoi ca judecator al mortilor.
Este descris ca o mumie ce tine insemnele puterii faraonului. Pe cap poarta o coroana alba a Egiptului de Sus flancata de penaje. Alteori poarta coarne de berbec. Pielea sa este albastra, culoarea mortii, neagra, culoarea pamantului fertil, sau verde, reprezentand invierea.
Capul lui Osiris a fost inmormantat la Abydos, locul sau de cult central. In fiecare an, in timpul festivalului inchinat in cinstea sa, se tine o procesiune si o punere in scena a istoriei sale in forma unei religii de mistere.
Ptah, zeul creator
Ptah era un zeu creator despre care se spune ca a creat lumea prin gandurile din inima sa si prin cuvinte. Este reprezentat ca o mumie cu mainile iesind din bandaje si care tine un toiag. Capul sau este ras si poarta o tichie. Ptah este asociat cu mestesugarii si Marele Preot din templul de la Memphis detinea titlul de Mare Lider al Mestesugarilor.Ra sau Re, zeul Soarelui
Zeul suprem, regele soarelui era reprezentat ca un om cu un cap de soim, incoronat cu un disc solar si un sarpe sacru. Totusi, in lumea subpamanteana pe care o strabate noaptea, este reprezentat cu un cap de berbec.In fiecare zi Ra calatoreste pe cer in forma soarelui in barca sa solara si, in fiecare noapte, coboara in lumea de jos unde infrange aliatii haosului. Este renascut in fiecare dimineata in forma soarelui ce rasare. Influenta sa la alti zei este atat de puternica inca le-a subsumat multe dintre identitati. Astfel, Amun devine Anum-Ra, Montu devine Montu-Ra si Horus devine Ra-Horakhty. Aten, marele zeu monoteist al faraonului Akenaten era tot o reprezentare a lui Ra, discul solar.
Faraonii egipteni pretindeau ca sunt descendenti ai lui Ra si se numea “Fiul lui Ra”. Cultul sau a fost foarte puternic in perioada Vechiului Regat, cand Templele Soarelui era construite in onoarea lui. Cultul sau central era la Heliopolis, in Cairo.
Sobek, zeul crocodil
Sobek era zeul crocodil al egiptenilor. Cateodata poarta pe capul sau de crocodil discul soarelui cu pene si coarne. Cultul sau central era la Medinet el Fayum, iar templul sau de la Kom Ombo era impartit cu Horus si exista chiar astazi. Aici era o piscina sacra plina de crocodili care erau apoi mumificati in templu.Seth, zeul intunericului si haosului
Cunoscut si ca Set, Setekh, Suty si Sutekh, Seth era fiul lui Geb si Nut. El era fratele malefic al lui Osiris. Fiecare mitologie are nevoie de un personaj negativ, asadar Seth va indeplini acest rol cu frenezie si inventivitate. El este zeul intunericului, haosului si confuziei. Este reprezentat ca un om cu un cap de animal necunoscut, adesea asociat de greci cu Typhon. Uneori este descris ca hipopotam, porc sau magar. Seth isi ucide fratele si ii uzurpa tronul. Cei mai multi zei il dispretuiesc.Horus il va infrange, dar se crede ca batalia lor era o lupta eterna dintre bine si rau. Chiar daca Seth va pierde tronul Egiptului el va continua sa ii tina companie lui Ra. El il insoteste pe Ra in barca lui solara uneori pricinuind furtuni si vreme rea.
Set era venerat de unii, iar cultul sau central era la Naqada.
Thoth, zeul scrierii si cunoasterii
Thoth era un zeu al scrierii si cunoasterii. Era reprezentat ca un om cu un cap de ibis ce tine instrumente de scris. Alteori apare ca babuin. Grecii il asociau cu Hermes si ii atribuiau inventarea stiintelor si a scrisului. Adesea este infatisat scriind sau facand calcule.Thoth este foarte diferit de ceilalti zei. Era la fel de vechi ca zi zeii creatori. Era asociat cu luna, iar uneori purta un disc lunar pe cap. Unul dintre cele mai importante rolluri ale sale era sa inregistreze faptele mortilor la judecata in Cartea Mortilor. Templul sau era la Hermopolis.
Este considerat “Inima lui Ra”. S-a crezut ca provenea din Atlantis si a adus cu sine cunostinte uitate precum aritmetica si scrisul. El este numit si Jehuti, Jehuty, Tahuti, Tehuti, Zehuti, Techu, sau Tetu si avea in atributii magia.
El este mediator intre bine si rau. Deasemenea, Thoth servea ca scrib al zeilor.
(Visited 28,127 times, 3 visits today)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu